Uncategorized

Politie vraagt uw aandacht

Veel ondernemers gebruiken camera’s voor toezicht en het beveiligen van panden en goederen. De politie gebruikt in het dagelijks werk vaak camerabeelden om misdaden op te lossen. Om te weten waar camera’s geïnstalleerd zijn en wat zij ‘zien’, maakt de politie gebruik van een databank, genaamd ‘Camera in Beeld’. Met deze databank ziet de politie nog sneller waar in de buurt van een misdaad (bijv. een inbraak) camera’s zijn die mogelijk beelden van de dader hebben. Hierdoor kunnen daders sneller worden gepakt.

Wat is ‘Camera in Beeld’?

Camera in Beeld is een politiesysteem, die alle (particuliere en overheids-)camera’s op een kaart weergeeft. Zo heeft de politie overzicht van welke camera’s waar hangen en waar zij opnames van maken. Mocht er bijvoorbeeld een inbraak zijn gepleegd in uw wijk, kijkt de politie in het systeem waar er camera’s hangen waar mogelijk iets op te zien is en neemt vervolgens contact op met de eigenaar van die camera’s. De politie kijkt dus niet live mee met de beelden.

Waarom is ‘Camera in Beeld’ belangrijk?

Wanneer er bijvoorbeeld een overval, straatroof of een inbraak is geweest, kan de politie heel snel op de kaart zien of er camera’s aanwezig zijn, die mogelijk beelden van het incident hebben opgenomen. Als dat zo is, neemt de politie contact op met de eigenaar van de betreffende camera. Met Camera in Beeld kan de politie dus sneller meer incidenten op te lossen. Doet u mee met Camera in Beeld? Dan helpt u dus om uw buurt veiliger te maken.

Mag een camera plaatsen die opnamen maakt?

Het is niet verboden een camera voor de beveiliging van uw eigendom in te zetten. Wel zijn hier wat regels aan verbonden. Bijvoorbeeld:

  • Als de camera beelden opneemt, moet men kenbaar maken dat er camera’s hangen. Bijv. door een sticker of bordje bij de deur.
  • Daarnaast mogen de opgeslagen beelden doorgaans maximaal 28 dagen bewaard worden en niet voor derden bereikbaar zijn.
  • U mag alleen opnamen maken met als doel uw eigendommen te beschermen en niet om de privacy van mensen, dieren, goederen te schenden. Het is onvermijdelijk een deel van de stoep in beeld te hebben, dit is toegestaan.

Enige overlap is namelijk soms onvermijdelijk. Op de site van de Autoriteit persoonsgegevens staan alle regels rondom het gebruik van camera’s.