Cloud dienstenNieuws

Veilig en zeker met online back-up

Zorg voor back-up, want voorkomen is beter dan genezen

Ransomware is schering en inslag. Iemand klikt argeloos op een link of bijlage en voor je het weet, hebben criminelen toegang tot je automatisering. Ze versleutelen bestanden en andere databronnen en eisen losgeld om de ‘data-gijzeling’ ongedaan te maken. Met online back-up kan je (per ongeluk) verwijderde e-mails en bestanden terughalen en ben je dus ook minder kwetsbaar voor cybercriminelen.

Verminder kwetsbaarheid

Niemand zal je overigens garanderen dat de data nooit worden gegijzeld. Maar het is mogelijk om de risico’s van ransomware te beperken. Er zijn slimme tools die ongewenste versleuteling vroegtijdig ontdekken, stoppen en terugdraaien. Dit gebeurt met behulp van ‘machine-learning’ en andere technologie die in ontwikkeling is. Je kan immers nooit elke bedreiging voorzien voordat deze er is.

Met een goede backup van de gegevens in de organisatie en slimme policies ben je minder kwetsbaar voor cybercriminelen. Zelfs als ze alles versleutelen, zet je snel de data terug. Misschien mis je wat van de meest recente activiteiten, maar het kan erger. Overigens blijft een actieve preventie zeker tegen hackers en andere criminelen zeker relevant. Hierbij kan je met ‘honeypot’-bestanden een beeld krijgen over de aanwezigheid van hackers. En combineer je dit met je tools voor het herkennen van afwijkend gedrag (anomalies).

Back-up Online

Door gebruik van Cloud backup sla je de data veilig extern op en elimineer je direct gevaren zoals brand en diefstal waar een lokale backup niet in voorziet. En door data in de Cloud op te slaan komt er direct technologie beschikbaar die de meeste bedrijven niet in hun organisatie kunnen inzetten. Het versleutelen van de data, de beveiligde internet verbinding (SSL) en de opslag in een solide en beveiligd datacenter garanderen daarnaast maximale privacy.

Doe de backups automatisch en maak menselijk handelen overbodig. Je bent bezig met de dagelijkse werkzaamheden in de organisatie en hebt dan niet altijd de volle aandacht voor de backup. Regel het daarom in een keer goed, neem geen onnodige risico’s en automatiseer zoveel mogelijk. En zorg dat je regelmatig test (of laat testen) of de back-ups goed gaan. Automatisering is goed maar zeker weten is beter.

Back-up als dienst

Ook als je al in de Cloud werkt blijft een backup oplossing relevant. Denk eraan als (on)bewust belangrijke e-mails of bestanden verwijderd worden. Dan wil je deze snel opzoeken en herstellen. Bovendien is het mogelijk e-mail en bestanden voor langere tijd te bewaren (bijv van ex-werknemers) en te openen. Zorg voor een backup van Office 365 Exchange, OneDrive en SharePoint voor de juiste balans tussen automatisering en controle. Maak daarom meerdere malen per dag een backup van Exchange, OneDrive- en SharePoint zodat u elke dag terug kunt naar meerdere herstelpunten.

Herstellen van de data is zeer snel te realiseren en kan dan terug gezet worden op de oude locatie of op een nieuwe locatie zodat u snel weer verder kan met de dagelijkse werkzaamheden. En met automatische rapportages is uw dienstverlener altijd op de hoogte van de status van de backups. Cloud backup is een dienst en voor een vast bedrag per maand vermindert u de risico’s aanzienlijk, zonder te investeren in hard- of software.