Uncategorized

5G versus glasvezel

Vaak wordt de vraag gesteld of 5G niet een veel goedkopere (en wellicht betere) oplossing is dan glasvezel. Zo deden TNO en Dialog onlangs een onderzoek voor het ministerie van het ministerie van EZ over de ontwikkelingen op het gebied van digitale connectiviteit. Zij stellen (pag. 6 in het rapport) dat mobiele netwerken (waaronder 5G) een steeds belangrijkere aanvulling op de vaste netwerken zullen worden, maar geen volwaardig alternatief zijn.

Wij hebben dit eens nader bekeken en zien een aantal nadelen van 5G:

  • De 5G standaard is nog volop in ontwikkeling. Er worden proeven gedaan, maar de verwachting is dat de standaard over een aantal jaar pas werkelijk wordt vastgesteld. Maar de uitrol zal wel na 2020 beginnen.
  • Bovendien is de snelheid van 5G is niet vanzelfsprekend. Bevind je je verder van een zendmast, dan neemt de snelheid bijvoorbeeld drastisch af. En omdat het bereik van 5G minder is zullen er meer zenders nodig zijn (dan 3G of 4G) voor goed bereik.
  • Ook is de continuïteit van 5G minder dan een vaste verbinding door de frequentie die wordt gebruikt. Zo hebben mist, regen of sneeuw maar ook de muren en ramen in je kantoor of huis invloed op de stabiliteit en snelheid van je internet.
  • Bij het gebruik van 5G is de snelheid afhankelijk van de capaciteit van de zendmast en het aantal gebruikers. Met meer gebruikers die er gebruik van maken wordt de verbinding trager. En zoals al gezegd hebben we meer masten nodig voor voldoende dekking.
  • Verder krijgt de gebruiker met een 5G abonnement geen vast IP adres krijgen om de router in te stellen, waardoor het voor veel zakelijke toepassingen niet werkbaar is.
  • Tenslotte zal 5G vooralsnog gericht zijn op de consument waardoor er geen 24/7 storingsdienst is of zgn. ‘Service Level Agreements’ die (zakelijk) gebruikers toch enige mate van zekerheid geven over de internet verbinding

De verwachting is dat het gebruik van mobiele data de komende jaren zo’n 40-45% per jaar gaat groeien. Dit wordt ook gezien door de mobiele carriers die dus steeds meer data proberen om te leiden naar vaste netwerken. Als ze dit niet doen zit het mobiele netwerk in no-time vol. 5G is dus een prima oplossing en zal veel gebruikers bedienen. Zeker ook omdat het op plekken kan komen die om verschillende redenen (kosten/ capaciteit/ tijdelijk) geen glasvezel kunnen krijgen. Bovendien zal het veel toepassingen beter beschikbaar en toegankelijk maken, denk bijvoorbeeld aan Internet of Things (IoT).

Maar de conclusie lijkt dus gerechtvaardigd dat 5G niet het meest geschikte netwerk is voor bedrijven of zelfs thuisgebruik als je hier afhankelijk van bent. Kortom, het gebruik van een ‘vast netwerk’ blijft noodzakelijk en zal zeker de voorkeur genieten van de zakelijke gebruikers die voor hun werkzaamheden afhankelijk zijn van up- en download. En dat zijn er steeds meer. Als je afhankelijk bent van goed en stabiel internet lijkt glasvezel internet toch de toekomst te hebben. Al is het maar om de 5G masten te voeden met internet capaciteit.